Evrensel Seri Veri Yolu bağlantı noktası (Universal Serial Bus port), belki de modern donanımda bulunan en yaygın kullanılan ve kolayca tanınan PC bağlantı standardıdır. Daha küçük, geri dönüşümlü oval C Tipi konektör, hem ticari hem de endüstriyel bilgisayarlar için her şeyden önce yapılabilecek bir liman olacak şekilde konumlandırılmış ve evrensel bir bağlantı standardının hayalini, en azından kısmen bir gerçeğe dönüştürecektir. Ancak, herhangi bir teknolojik deniz değişikliği gibi, USB Type-C ve yeni USB 3.1 standardı da piyasaya sürüldüğü için karışıklık için bolca yer var. Peki USB Type-C tam olarak nedir ve selefine göre nasıl gelişir?
USB Type-C Nedir?

Type-C, en yeni USB konektörünün fiziksel şeklini belirtir. USB Type-C konektörü, aynı saatlerde açıklanan yeni USB 3.1 standardıyla karıştırılmamalıdır. Detaylar aşağıdadır.
En yaygın ve bilinen USB konektör şekli, şu anda bilgisayar ekipmanlarının ve çevre birimlerinin büyük çoğunluğunda kullanılan Mini Tip A ve Micro-A varyantlarını kullananlar da dahil olmak üzere diğer cihazlarda kullanılan USB Tip A’dır (bkz. sağdaki resim). 90’lı yılların ortalarında popülerlik kazanan, standart USB A Tipi konektörler dikdörtgen şeklindedir ve çok kötü huylu bir tasarım hatası karakteristiğine uygun şekilde yönlendirilmelerini gerektiren ayrı bir üst ve alt kısımları vardır.
Daha çok kare şeklindeki USB B Tipi biraz daha az yaygındır ancak USB B Tipi konektörlerle elektriksel olarak aynıdır. USB Tip-B konektörler yazıcılarda sıklıkla kullanılır, ancak bazı monitörlerde ve USB hub’larında da bulunabilirler. Mini-B ve Micro-B konektörleri, A Tipi benzerleri gibi, tabletlerden ve elde tutulan GPS cihazlarından cep telefonlarına kadar çok çeşitli elektroniklerde bulunur.
Yeni USB Type-C konektör daha küçük, oval, simetrik şekilli ve geri dönüşümlüdür; yani USB Tip A ile ilgili en yaygın şikayetlerden birini ortadan kaldırarak takmanın “yanlış bir yolu” yoktur. USB Type-C, mevcut diğer USB form faktörlerini desteklemek ve donanım tasarımcılarının standardize etmesi için gelecekteki kanıtı, tam özellikli bir seçenek sunmak için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, USB Type-C portları mobil cihazlarda ve tüketici donanımlarında (Apple’ın en yeni Macbook’ları gibi) giderek daha yaygın hale gelirken, endüstriyel PC (IPC) pazarında en yeni nesil ticari cihazlar, USB Type-C bağlantılarını PC’ye entegre etmeye başladı .
USB Veri Aktarım Hızlarını Düşürmek
Belirli bir USB port form faktörü (Tip-A veya Type-C gibi) ile bu port üzerinden mevcut veri aktarım hızları ve güç aktarımı arasındaki ayrımı yapmak önemlidir. USB performansını belirleyen standartlar yerine USB 2.0 veya 3.1 gibi sayısal bir değer olarak ifade edilir.
Aktarım hızları açısından, perspektif olarak, 1996’da tanıtılan USB 1.0 spesifikasyonu, saniyede 12 megabitlik bir maksimum veri aktarım hızı sundu. Buna karşılık, en yeni USB 3.1 SuperSpeed + standardı (aynı zamanda USB 3.1 Gen 2 olarak da bilinir), saniyede 10 Gigabite kadar, 10.000 Megabite veya 1.25 Gigabayt’a eşdeğer veri aktarım hızları vaat ediyor!
Bu noktada yapılması gereken bir açıklama, USB standartlarının geliştirilmesini izleyen grup olan USB Uygulayıcılar Forumu 2013 yılının Temmuz ayında USB 3.1’i tanıttığında, daha önceki USB 3.0 standardının (2008’de piyasaya sürüldüğünü) açıklayacaklarını açıkladı. bundan böyle USB 3.1 Gen 1 olarak adlandırılmaktadır. Ne yazık ki, bu kadar çok USB 3.0 ürünü zaten mevcut olduğundan, 2008 standardını tanımlamak için hem USB 3.0 hem de USB 3.1 Gen 1 yaygın olarak kullanılmaktadır. USB 3.0’ın (USB 3.1 Gen 1) tanımlayıcı özellikleri, 5 Gbit / s aktarım hızı ve 4.5W güç çıkışıdır, 10 Gbit / s ve 100W’a kadar USB 3.1 Gen 2 çıkışıdır. USB bağlantı noktası “USB 3.1” i destekler, özelliklerinin tam bir resmini sağlamaz. Bununla birlikte, bir port USB 3.0 (3.1 yerine) olarak etiketlenmişse, veri aktarım hızlarının 5 Gbit / s’de tamamlanacağı varsayılabilir.

Aktarım hızı farklılıklarının, aygıtları USB üzerinden bağlarken ve USB 2.0 (480 Mbit / s) ve USB 3.0 (5 Gbit / s) arasında bile çoğu üretici (hatta 5 Gbit / s) arasında hız artışı kabiliyetleri nedeniyle anlaşılması çok önemlidir (hepsi değil) şu anda A Tipi USB 3.0 bağlantı noktalarını mavi ekler ile ayırıyor, özellikle USB 2.0 bağlantı noktaları ile aynı aygıtta göründüğünde. Alternatif olarak, USB SuperSpeed logosu (aşağıda görüldüğü gibi) veya “SS” kısaltması, özellikle belirli bir cihazdaki tüm USB bağlantı noktaları USB 3.0 olduğunda USB 3.0 bağlantı noktalarını tanımlamak için kullanılabilir.

Bununla birlikte, USB 3.1 Gen 2’nin veri aktarım hızları etkileyici olsa da, birçok cihazın saniyede 10 Gigabit hızında henüz okuma ve yazma yeteneğinin bulunmadığı ve gerçek hızların ana bilgisayar ve hedef cihazlara bağlı olacağı belirtilmelidir. Kullanılan USB kablosunun yetenekleri de çok önemlidir (daha sonra açıklayacağız).
USB 3.1’in Güç Özellikleri
USB standardının ilk sürümleri bile bağlı çevre birimlerine güç sağlamak için tasarlandı ve teknoloji olgunlaştıkça USB’nin şarj ve güç verme yetenekleri de gelişti. Hem USB 3.0 hem de USB 3.1, USB Güç Teslim Spesifikasyonunu (USB PD) destekler; USB 3.1, desteklenen donanım yoluyla toplam 100 watt potansiyel için 5 amperde 20 volt güç sunar. Bu, 2.5 watt güç sağlayabilen önceki USB 2.0 standardından ve 4.5W çıkış yapabilen USB 3.0’dan ileri doğru büyük bir adımdır. Açıkçası, kullandığınız USB bağlantı noktasının, konektör tipine bakılmaksızın, USB üzerinden çalıştırmayı umduğunuz aygıtların sağlanmasını sağlamak için gerekli vat miktarı ile bir USB 2.0, 3.0 veya 3.1 bağlantı noktası olup olmadığını bilmek bir kez daha çok önemlidir. .

Yine, USB Type-C ve USB 3.1 bazen birbirleriyle değiştirilebilir olarak adlandırılırlar (neredeyse aynı anda serbest bırakılmaları nedeniyle), aynı değildirler. Hem USB Tip-A hem de USB Type-C konektörler, USB 3.0 / 3.1 bağlantılarını kolaylaştırmak için kullanılır ve IPC sistemlerinin çoğunun hem USB Tip A hem de USB Tip C konektörler ile USB desteği sunmaya devam edeceğini umuyoruz Öngörülebilir gelecek için 2.0 ve 3.0 / 3.1 veri aktarım hızları ve güç kullanımı. Bu, karışıklığı önlemek için ileriye dönük USB bağlantı noktalarını uygun bir şekilde etiketlemek için üreticilere dayanmaktadır, bu nedenle, gelecekteki cihazlarda yukarıda gösterilen SuperSpeed ve SuperSpeed + logolarının ve sembollerinin daha fazlasını yukarıda görebilirsiniz.
Kablo Uyumluluğu ve Yetenekleri
USB Type-C AdaptörlerBir USB 3.1 aktarım hızını ve güç çıkışını tam potansiyellerine göre kullanmaya çalışırken göz önünde bulundurulacak son değişken USB kablosudur. Veri aktarımı durumunda, veri denkleminin üç bölümünün de kaynağı (bilgisayarınız), USB kablosu ve hedef aygıt (bir sabit sürücü veya başka bir sistem) dahil olmak üzere USB 3.1 ile uyumlu olması gerekir. USB 3.1’i destekleyen ve 10 Gbit / s’ye kadar veri aktarabilen kablolar, 15 ila 18 telden oluşur. USB 2.0 kabloları ise yalnızca 5 veya 6 kablo içerir.
USB 3.1 kablolarındaki ek kablolar, ultra hızlı veri aktarımının yanı sıra güç çıkışı kapasitelerindeki çarpıcı artışın yanı sıra ek özellikler de sağlar. Örnek olarak, USB 3.1 bağlantıları ayrıca donanım ve kablonun uyumlu olması şartıyla DisplayPort yetenekleri sunabilir; bu da 4k video çıkışı, veri aktarımı, güç çıkışı ve hatta tek bir kablo üzerinden mümkün olan güç girişidir. Bu yeni yeteneklerle, yeni bir standart port (USB Type-C) oluşturmak, bir noktada bağlantıların büyük çoğunluğunun çok daha az kablo gerektirebileceği anlamına gelir.
Sonuç: USB Type-C ve USB 3.1 Hakkında Bilmeniz Gerekenler
USB Type-C’nin piyasaya sürülmesi ve buna karşılık gelen USB 3.1 Gen 2’nin piyasaya sürülmesi, günümüzün bilgisayar cihazları için çok heyecan verici olanaklar sunuyor, ancak okuduğunuz gibi, kafa karışıklığı paylarını da yarattılar. İşte anahtar teslim paketler:
-
- USB Type-C USB 3.1 ile aynı şey değildir.
- USB Type-C SADECE fiziksel konektörü açıklar.
- USB 3.1 SADECE portun gerçek özelliklerini açıklar.
- C Tipi bir konektör otomatik olarak bir USB portunun USB 3.1 Gen 2 veri aktarım hızlarını (10 Gbit / s) destekleyeceğini göstermez.
- “USB 3.1” terimi, 5 Gbit / s veri aktarımını (USB 3.0 / 3.1 Gen 1) veya 10 Gbit / s veri aktarımını (USB 3.1 Gen 2) destekleyen portları tanımlamak için kullanılabilir.
- USB 3.1 tarafından sağlanan veri aktarım hızlarını, güç çıkışını ve ek özellikleri (4k video gibi) en üst düzeye çıkarmak için uygun kablolar ve uyumlu donanım gereklidir.
- USB 3.1 önceki sürümlerle tamamen geriye uyumludur. USB Type-C, yeni port form faktörü nedeniyle tam olarak geriye dönük olarak uyumlu değildir, ancak adaptörler kolayca temin edilebilir.
Hâlâ sorularınız varsa veya burada yer alan USB standartlarından herhangi birini içeren bir proje hakkında Çözüm Uzmanlarımızdan biriyle sohbet etmek istiyorsanız, bize ulaşmaktan çekinmeyin.
Kaynak: https://www.logicsupply.com/explore/io-hub/usb-type-c-and-usb-3-1-explained